NASA a descoperit zeci de lacuri subterane pe Marte
A fost o veste imensă în 2018, când oamenii de știință au descoperit un lac subteran masiv la polul sud al planetei Marte. Și veștile în acest sens au continuat, pe măsură ce NASA a găsit încă trei lacuri în următorii câțiva ani.
Dar se pare, însă, că aceste descoperiri anterioare ar fi putut să subestimeze numărul de lacuri subterane de la polul sud marțian, potrivit cercetărilor publicate în revista Geophysical Research Letters în această lună. În această ultimă lucrare, cercetătorii au analizat zeci de mii de observații ale polului sud al planetei Marte și au descoperit zeci de lacuri îngropate. Cercetătorii admit, însă, că unele dintre descoperirile lor sunt ambigue.
Pe baza datelor radar analizate de oamenii de știință, lacurile sunt probabil reale, potrivit Space.com. Dar unele dintre lacuri par a fi situate, în mod surprinzător, foarte aproape de suprafața planetei, unde temperaturile sunt atât de scăzute încât oamenii de știință s-ar fi așteptat să fie înghețate.
NASA a descoperit mai multă apă decât credea că există pe Marte
„Nu suntem siguri dacă aceste semnale sunt sau nu apă lichidă, dar par a fi mult mai răspândite decât ceea ce am găsit inițial”, a declarat Jeffrey Plaut, cercetător și coautor al studiului de la Jet Propulsion Laboratory, într-un anunț al NASA. „Fie apa lichidă este comună sub polul sudic al lui Marte, fie aceste semnale indică altceva”.
Cercetatorii au sugerat ca vulcanii activi ar putea menține lichidele subterane suficient de calde. Dar nu există nicio dovadă a activității vulcanice în zonă, recunosc ei în comunicatul de presă, astfel încât teoria poate să nu fie fezabilă.
Deocamdată, identitatea noilor lacuri marțiene și mecanismul care le împiedică să înghețe la suprafață vor rămâne misterioase, dar Plaut speră că și alți cercetători vor lua datele care s-au descoperit până acum și vor afla ce se întâmplă, de fapt, pe Marte și sub ea.
„Cartografierea noastră ne aduce cu câțiva pași mai aproape de a înțelege atât amploarea, cât și cauza acestor semnale radar bizare”, a completat Plaut în comunicatul de presă.